Kötelező energia audit vagy ISO 50001 tanúsítás a KKV-nak nem minősülő vállalatoknak az 2012/27/EU irányelv szerint

26.3.2015

Az új 2012/27/EU direktíva fő céljául tűzi ki, hogy a tagállamok végsőenergia-fogyasztásában évente 1,5 százaléknak megfelelő új energia-megtakarítás valósuljon meg a 2020-ig terjedő időszakban, a versenyképesség és az ellátásbiztonság érdekében. Ez az érvényben lévő előírásokhoz képest szigorításnak számít, ugyanis a korábban - az EU egészére - célul kitűzött, összesen 9 százalékos előírt megtakarítás mértékét 20 százalékra növelték. Mindez többletkötelezettséget jelent a tagállamok számára, melynek teljesítéséhez a jelenleg érvényben lévő szabályok betartása már nem elégséges. Az irányelv célja hosszú távon a környezet terhelésének csökkentése mellett az energiaköltségek redukálása, a fosszilis energiahordozók felhasználásának visszaszorítása.

Ezen EU irányelv tartalma a 250 főnél nagyobb létszámú vagy minimum 50m euró árbevételt elérő vállalatokat érinti. Ez alól csak a kkv-nak minősülő vállalatok számítanak kivételnek. Az irányelv értelmében ezen vállalatoknak 2015. december 5-ig energetikai auditot kötelesek végeztetni, és rendszeresen megismételni azt. Ezzel az intézkedéssel jelentős energia megtakarítás érhető el. A kötelező energia audit alól mentesülhet az a cég, amely az ISO 50001 szabvány szerint tanúsított energiagazdálkodási irányítási rendszerrel rendelkezik.

A United Registrar of Systems Hungary Kft. akkreditált tanúsító szerv, tehát az ISO 50001 szabvány tanúsítására és ez által az EU direktívában előírt feltételek igazolására alkalmas.

A rendelet előírásai és az ISO 50001 között teljes az átfedés, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy aki a szabvány szerint működik, az gyakorlatilag megfelel a direktíva előírásainak. Sőt, a szabvány konkrét követelményeivel konkretizálja és leírja azokat a folyamatokat, amelyeket az EU-s irányelv a gyakorlatban elvár, magába foglalja a vállalat energia-alapállapot felvételét, az átvizsgálás folyamatát, meghatározza a cselekvési terveket és módszereket is. Mindez lehetővé teszi, hogy az adott cég működése teljes mértékben megfeleljen az előírásoknak, amiből következik, hogy a szabvány szerinti energiairányítási rendszerrel rendelkező vállalatok egyben a kötelező energia audit alól is mentesülnek.

Kérje ajánlatunkat az alábbi linken:
http://www.urs-tanusitas.hu/arajanlatkeres

URS Holdings a világban
40 országban több,
mint 47 000 szerződések!
Kapcsolat

Amennyiben kérdése van vagy igényt tart szolgáltatásainkra, kérem, használja az alábbi Kapcsolatfelvételi nyomtatványt. Kérdéseire 48 órán belül válaszolunk.

United Registrar of Systems Hungary KFT.
Komárom, Igmándi út 12.
2900, Hungary

Sebestyén Tibor
Ügyvezető igazgató
M: +36 30 7375 650

Kósa György
Értékesítési igazgató
M: +36 70 381 3856

Iroda
M: +36 70 3891 793
F: +36 34 222 022
E: info@urs-tanusitas.hu

Kapcsolat

Jogi nyilatkozat: Megjelent anyagok | Szabályok és előírások | Adatok és logo | Alapelvek | Könnyű hozzáférés