FAQ

Mi az ISO? 
Az ISO a genfi székhelyű "International Oragnization for Standardization" nemzetközi szabványszervezet nevének rövidítése. Ez a szervezet adja ki az ISO-ként jelölt nemezetközi standardokat.
 
Miért van szükség ISO tanúsításra?
A tanúsítás cégben bevezetésre került irányítási rendszer ISO szabványnak való megfelelését igazolja.
A cégek ISO tanúsítvány megszerzésére irányuló törekvésének leggyakoribb motivációja:
- nagyobb piaci részesedés megszerzésé az image javításának köszönhető versenyelőny révén,
- gyakran ez az előfeltétele valamely jelentős ügyfél megszerzésének,
- a konkurencia már rendelkezik tanúsítással, és azt versenyelőnyként használja,
- közbeszerzési eljárások előfeltétele,
- a jogszabályi követelmények teljesítésének ellenőrizhető biztosítása,
- a cég belső kivitelezési és rendszerfolyamatainak átláthatóvá tétele és stabilizálása,
- a szükséges operatív beavatkozások és problémamegoldások számának csökkentése,
- a cégen belüli kompetenciák körülhatárolása,
- károk és pénzügyi veszteségek megelőzése,
- a cég értékének növelése. 
 
Ki állíthat ki ISO tanúsítványt?
Tanúsítványt akkreditált tanúsító szerv adhat ki, korlátozott időtartamra, amely általában 3 év. A tanúsítvány érvényességének megőrzése érdekében időszaki ellenőrző auditra kerül sor, rendszerint évente. Az adott standardtól való lényegi eltérések esetén szélsőséges intézkedésre is sor kerülhet, azaz a tanúsítvány visszavonható. Ez rendkívül ritka, és kellemetlen helyzet. Ezért, ha a cég úgy határoz, hogy megszerzi az ISO tanúsítást és a működését annak a jegyében folytatja, az folyamatos javulást és tökéletesítést célzó önkéntes kötelezettségvállalás, és a cégnek megéri ezen cél érdekében komoly erőfeszítést kifejteni.
 
Mi az akkreditálás?
 Az akkreditálás a tanúsító szerv feljogosítása az egyes standardoknak megfelelő tanúsítások végzésére. Minden országban létrehozásra került egy akkreditáló testület, amely a nemzetközi standardok által meghatározott kritériumok teljesítését követően hozzárendeli az akkreditációkat az egyes szervezetekhez. A rendszertanúsítás esetében a 2006-os ISO 17021 standardról/szabványról van szó.

 
Milyen kihatással van az akkreditálás a kiadott tanúsítványra?
Az International Accreditation Forum (IAF) nemzetközi akkreditálási fórumnak köszönhetően egymás akkreditálásait a tagállamok kölcsönösen elismerik. Jelenleg nincs formális különbség az egyes akkreditálások között, bár a külföldi piacok a problémamentes elfogadás szempontjából előnyben részesítik azokat a hagyományos országokat, amelyek az akkreditációk kiosztását az elsők között kezdték meg. Példaként említhető a UKAS (United Kingdom Accreditation Service), amely a világ első akkreditáló szerve volt, és Nagy-Britannia pedig a standrdizálás bölcsője. Éppen ezért az UKAS akkreditációs jelzettel kibocsátott tanúsítványok világszerte a legkeresettebbek és legelismertebbek. Ez a folyamatok tanúsító szerv általi betartása előírt ellenőrzésének köszönhető. Köztudott, hogy az UKAS akkreditációs szerv e tekintetben kompromisszumra nem hajlandó, és az akkreditációs jogot haladéktalanul megvonhatja a tanúsító szervtől.
 
 
Válthat tanúsító szervet egy konkrét cég?
Igen, válthat. Ennek oka általában költségmegtakarítás, elégedetlenség az auditok lefolytatásával, a tanúsító szerv hozzáállásával, valamint a cég külföldi piacokra való belépése vagy jelentős ügyfél megszerzése (külföldi cégek), amikor az akkreditációs jelzet a tanúsítványon, pl. az UKAS, fokozott jelentőséggel bír. 

URS Holdings a világban
40 országban több,
mint 47 000 szerződések!
Kapcsolat

Amennyiben kérdése van vagy igényt tart szolgáltatásainkra, kérem, használja az alábbi Kapcsolatfelvételi nyomtatványt. Kérdéseire 48 órán belül válaszolunk.

United Registrar of Systems Hungary KFT.
Komárom, Igmándi út 12.
2900, Hungary

Sebestyén Tibor
Ügyvezető igazgató
M: +36 30 7375 650

Kósa György
Értékesítési igazgató
M: +36 70 381 3856

Iroda
M: +36 70 3891 793
F: +36 34 222 022
E: info@urs-tanusitas.hu

Kapcsolat

Jogi nyilatkozat: Megjelent anyagok | Szabályok és előírások | Adatok és logo | Alapelvek | Könnyű hozzáférés